Reflexions sobre el català que fem servir

DESCRIPCIÓ DEL CURS
Aquest no és, en absolut, un curs de llengua catalana normal i corrent. Aquest és un curs on s’aborda el fenomen de la llengua des de diversos punts de vista: des de la filosofia, des de l’antropologia, des de la psicologia, des de la sociologia i, naturalment, també, sobretot, des de la lingüística i des de la sociolingüística.
En llenguatge planer i a l’abast de tothom, parlarem d’alguns errors que cometem en català, però ho farem només com a pretext per a parlar, sobretot, d’alienació cultural, de creativitat lingüística, de l’estreta i sovint sorprenent relació que tenen la llengua i la cultura d’una determinada comunitat; descobrirem que determinades expressions que fem servir són poc recomanables, anirem a buscar-ne l’origen i trobarem una manera alternativa de dir-les que sigui genuïna, però, alhora, àgil i gens encarcarada.
No és un curs de gramàtica. No és un curs d’ortografia. És un curs que convida a reflexionar.
PROGRAMA
1a sessió
El model de català dels mitjans de comunicació
Panoràmica general i d’història recent de l’actitud dels mitjans de comunicació en català pel que fa al model de llengua i la influència que tenen en la recuperació o no dels usos genuïns de l’idioma.
2a sessió
Punts febles a l’hora de parlar correctament el català
Classificació d’algunes de les faltes més freqüents que es produeixen entre els parlants de català, sobretot, en l’àmbit del lèxic per tal de trobar eines per a tractar d’evitar-les.
3a sessió
Paranys i subtileses de la llengua catalana.
Reflexió sobre les interferències que es produeixen en estructures complexes de la llengua i eines per a reconèixer-les, ja que solen ser les que passen més desapercebudes.
4a sessió
La llengua, còmplice i delatora
Reflexió sobre per què ens referim a determinades realitats d’una determinada manera, ja que, a vegades, fem servir la llengua per a amagar intencions ocultes, pensaments inconfessables i, fins i tot, un cert desig d’autoengany.
5a sessió
Anglicismes i creativitat lingüística dels catalans
Anàlisi de la influència de l’anglès en la nostra llengua cosa que ens mourà a reflexionar sobre aquestes intrusions i sobre la creativitat lingüística dels catalans.
6a sessió
Diacrítics i funció de l’ortografia
Anàlisi de les raons i conseqüències de l’eliminació de la majoria dels accents diacrítics per part de l’Institut d’Estudis Catalans, anàlisi de la funció de l’ortografia, fins i tot, més enllà de la lingüística i presentació d’un model crític i molt trencador per a l’ortografia catalana que pretén bàsicament moure a la reflexió sobre aspectes que sempre ens han semblat tabú, no tan sols des del punt de vista lingüístic sinó també des del punt de vista social.
Estructura de les sessions
Les sessions es plantegen a partir una conferència inicial de 75 a 90 minuts de durada i un espai de 30 a 45 minuts, durant el qual els assistents podran donar els seus punts de vista i preguntar al ponent aclariments sobre qualsevol dels aspectes tractats o formular preguntes sobre altres temes relacionats que despertin alguna curiositat o inquietud.
- Horari: Divendres, de 19 a 21 h (del 27 de gener al 10 de març)
- Preu: 60 € tot el curs (12 hores)
IMPORTANT:
- Cap inscripció serà vàlida si no s'ha produït el pagament i en el seu cas la recepció del comprovant.
- El fet d’haver pagat la plaça no dona dret directe aquesta. L'acceptació dels alumnes es fa per rigorós ordre de rebuda dels pagaments. Així, si el pagament arriba quan la llista ja és plena o no hi ha suficients alumnes per obrir el curs, no es podrà adjudicar plaça i es retornarà l’import pagat.
Per a qualsevol dubte enviï un correu electrònic a
Propietats de l'activitat
Data d'inici | 27-01-2022 7:00 pm |
Tancament inscripcions | 01-03-2023 8:00 pm |
Import | 60 € |
Dates del curs | Del 27 de gener al 10 de març |
Horari | Divendres, de 19 a 21 h |
Lloc | Can Font |
Docents
Jordi Sedó